verbinden, versterken en vernieuwen

Begroting 2016

7.1.3 Financieel toezicht

Wij hebben de wettelijke taak van financieel toezicht. Hiermee dragen we bij aan financieel gezonde gemeenten en voorkomen we dat gemeenten onnodig extra beroep doen op de middelen in het gemeentefonds.

Context

De rapporten van de commissie Depla en van de Raad voor financiële verhoudingen zijn de aanleiding dat landelijk de positionering van het financieel toezicht opnieuw wordt bezien. De financiële positie van gemeenten baart ons zorgen. Gemeenten hebben te maken met een krimp in de middelen, de gevolgen van ingenomen grondposities en de drie decentralisaties op het sociaal domein. In 2016 geven wij speciaal aandacht aan de financiële gevolgen van samenwerkingverbanden, de decentralisatieopgave Sociaal Domein, onderhoud kapitaalgoederen en de gevolgen van de financiële crisis voor gemeenten met een actieve grondpolitiek. Het platform financieel domein van de VNG-Overijssel wordt in dat alles nadrukkelijk betrokken.

Acties 2016

  • Wij voeren het financieel toezicht uit op de 25 Overijsselse gemeenten, de gemeenschappelijke regelingen en de waterschappen.
  • Wij onderhouden intensieve contacten met de gemeenten via presentaties voor raden of raadscommissies, ambtelijke seminars en bilaterale contacten.
  • In het kader van het uitoefenen van het financieel toezicht doen wij in 2016 specifiek onderzoek naar kapitaalgoederen en het sociaal domein bij de gemeenten.
  • Wij geven nadere invulling aan het doorontwikkelen van de werkwijze van het financieel toezicht. Dit doen wij samen met gemeenten en waterschappen.

Basisinformatie

Verantwoordelijk portefeuillehouder:
Monique van Haaf.

Rol provincie:
Wij hebben de rol van toezichthouder.

Looptijd prestatie:
Structureel.

Relatie met reserve Ecologische Hoofdstructuur/Kwaliteit van Overijssel?
Nee.

publicatiedatum 02-11-2015 10:30